Pen-Yr-Allt, Anglesey

Completed as part of a retirement venture, this 19th Century building has been rescued and restored; creating a 4-bed holiday-let alongside a family home.

The building was ideal to split into two as historic extensions created a natural separation with varying floor heights across both levels.

The completed property is highly sustainable – with an air source heat pump powering the under-floor heating and photovoltaics providing electricity. New tanking to the walls was required in conjunction with a new drainage strategy externally to protect the solid walls from damp.

Wilde Architects began the project by carrying out a measured building survey and creating a 3D model of the original property. Several design options and alternative layouts were then created and presented in 3D for both sides of the building. A full planning application was carried out, including a new double garage and entrance to the rear of the building.

The open-plan living space for the holiday cottage maximises the vaulted space, views and exposed beams to the first floor.

Hello!

Please get in touch to discuss your project. To help with your enquiry, please provide:

  • Contact Phone Number
  • Project Address
  • Project Brief / Project Objectives.